Rubriky
Oznámení

Zemřel “vládce počasí” Zdeněk Košek

K 109 ZK-Malba-01Nečekaná a smutná zpráva: v sobotu 26. 12. 2015 zemřel v Ústí nad Labem Zdeněk Košek, “bouřkolog a srážkolog”, který kdysi meteorologii povýšil na fascinující způsob sebepoznání. Jeho obrazce patří mezi největší objevy art brut ve druhé polovině 20. století.
“Byl jsem přesvědčen, že když je člověk ze 70% z vody, že „má právo”, když zemře, „zúčastnit” se dění v oblacích. Ono to tak je, ale ne okamžitě, ale fyzikálním a chemickým procesem. Myslel jsem si, že čím víc zemře lidí, tím více je atmosférických srážek, tedy hydrometeorů — a že já jsem „organizační pracovník” celého tohoto procesu… Měl jsem pocit, že všechno řídím z obrovské vzdálenosti od zemského povrchu — od několika tisíc kilometrů po milióny světelných let. Zároveň jsem se bál „odejít”, tzv. zemřít, což je přirozené.” (20. 2. 1994)

Poslední rozloučení se Zdeňkem Koškem proběhne v úterý 5. ledna 2016 ve 14 hodin v Ústí nad Labem – Střekově ve velké obřadní síni krematoria.

Související stránky: monografická studie o Zdeňku Koškovi (2001) – radiofonická kompozice inspirovaná Koškovým dílem (2014).


Poslední setkání se Zdeňkem Koškem 8. 12. 2015
(na záznamu se jako silueta vynořuje ze tmy okolo třetí minuty):

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *