Rubriky
Oznámení

Vystavené texty v Domě čtení

Texty v Dome cteniV případě několika svých textů, které jsou rozvrženy zároveň jako grafická kompozice, jsem už dlouho uvažoval i o “zveřejnění” v podobě výstavy, protože je to zase jiný způsob setkání s nimi.
Díky ochotě pražského Domu čtení jsou nyní až do konce srpna na stěnách oddělení poezie umístěny texty Clona (2002) a Kabinou vzhůru (2005), a to pod společným názvem Záhlaví.

Jak zachycují i fotografie Terezy Fantlové na stránkách Městské knihovny, k zahájení výstavy jsem 10. 1. 2012 s velkým potěšením vyzval dva své přátele z oblasti hudební kompozice – Martina Smolku, který pronesl úvodní slovo, a Petra Cíglera, který prostředí knihovny zaplnil zvukem lesního rohu.
Několik vstupů z této akce je ostatně zachyceno i díky televizním kamerám z pořadu Knižní svět (mezi časem 4:40 a 8:40).

Plakat Zahlavi

Texty jsem vysázel písmem John Sans Text z První střešovické písmolijmy Františka Štorma.
Sazbu si můžete prohlédnout i na monitoru svého počítače – Clona i Kabinou vzhůru jsou tu uloženy ve formátu PDF. Druhý z textů si navíc “zahrál” i v krátkém filmu o knížce Stisk (režie Martin Langer, ČT 2).

Dům čtení najdete na adrese Ruská 192/1455, Praha 10. Tato pobočka Městské knihovny je dobře dostupná ze stanice metra Strašnická a také tramvajemi číslo 22, 7, 6 a 24.

Související stránky: Knižní svět 22. 1. 2011Tomáš Čada o výstavěPísma Františka ŠtormaDům čteníMartin SmolkaPetr Cígler.
Foto z instalace Tomáš Čada, foto na plakátu Roman Machek.