Rubriky
Oznámení

Únorové úterky ve Fra

Únor je dobrý měsíc k tomu, setkat se s Texty v jiném skupenství: tak se jmenuje série večerů, které jsem připravil ve spolupráci s pražskou kavárnou Fra.
Tomáš Vtípil – Viktor Kopasz – Ivan Palacký – Pavel Novotný.

Proč “texty v jiném skupenství”?
Rozhodně to nejsou jen hříčky, i když využití současných technologií může takové zdání vyvolávat. Pro slovo znamená spojení se zvukem a obrazem spíš návrat k původnímu stavu, vždyť na bílé stránky knih se poezie dostala až poměrně pozdě, po dlouhých obdobích, kdy především zněla nebo se vázala k různým výtvarným formám.
Čtyři vybrané autory spojuje zájem právě o to, jak se chovají slova „v jiném prostředí” – v hudební improvizaci, ve filmu, na fotografii nebo ve zvukovém záznamu.

7. 2. Tomáš Vtípil (1981) stojí za několika projekty hudebně podkreslujícími živý přednes básníků, jako je Jaroslav Erik Frič nebo Pavel Zajíček. Do svých autorských improvizací, ve kterých prostřídává elektronické rytmy se zvukem akustických nástrojů, ovšem Vtípil zapojuje vlastní texty, úspěšně zhodnocené i v kontextu tzv. slam poetry.
Odkaz: http://www.vtipil.cz/

14. 2. Viktor Kopasz (1973) ukazuje, jak se mohou slova vepisovat „pod kůži” fotografiím, a to především na stránkách originálních deníků. Vícejazyčnost, rozprostřená v širokém pásmu mezi maďarštinou, slovenštinou, češtinou a angličtinou, je ale příznačná také pro texty v Kopaszových krátkých filmech. Nejnovější z nich bude mít ve Fra svou premiéru, a to dokonce ve formátu 3D.
Odkaz: http://www.kopasz.cz/

21. 2. Ivan Palacký (1967) je osobitým básníkem, který ale podivně uniká pozornosti, protože obchází zavedené formy publikace. Přitom součástí jednoho ze dvou alb jeho alternativní rockové skupiny Sledě, živé sledě byla i rozsáhlá básnická próza. V posledních letech Palacký dělí svůj zájem hlavně mezi architekturu a zvukovou improvizaci, ale přesto dokáže překvapit i esejem nebo textem naživo upravovaným ve filmové projekci.
Odkazy: http://www.palacky.org/
http://www.rozhlas.cz/radiocustica/osoby/_zprava/479241

28. 2. Pavel Novotný (1976) nabídne ve Fra průřez různými formami své Tramvestie – strhujícího mnohohlasí cestujících z tramvajové linky mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Jejich výpovědi, přepracované do rytmizovaných básní nebo vsazené do radiofonické kompozice, získaly nový rozměr i tím, že jimi jedna z tramvají byla potištěna a proměnila se tak v text projíždějící krajinou: báseň veřejné dopravy.
Odkazy: http://www.rozhlas.cz/radiocustica/projekt/_zprava/997386
http://liberecky.denik.cz/zpravy_region/literarni-tramvaj-tramvestie-vyjizdi-do-ulic.html