Rubriky
Oznámení

Kocourkovo století

22. ledna 2009 uplyne 100 let od narození spisovatele Josefa Kocourka (1909 Brdo u Nové Paky – 1933 tamtéž), autora knih Zapadlí vlastenci 1932, Extáze, ŽenaJe to první z letošních velkých „novopackých výročí“ – sto let od narození si totiž letos připomeneme i u sochaře Ladislava Zívra a malíře Františka Grosse, Kocourkových spolužáků a přátel, pozdějších členů Skupiny 42.

Pokud jste příznivci Kocourkova díla, mohlo by Vás zaujmout oznámení o akcích, které by měly v lednu na jeho paměť proběhnout:

18. ledna ve 20 hodin odvysílá stanice Český rozhlas 3-Vltava Schůzky s literaturou pod názvem Josef Kocourek – Srdce. Připravil Vít Ondráček, režii má Ivan Chrz.

22. ledna vyjde Tvar 2/2008 se souborem textů a obrazových materiálů o Josefu Kocourkovi, mimo jiné i s pokračováním ankety, jejíž předchozí části byly otištěny v Hostu 3/2003 a v Souvislostech 1/2008. Tentokrát přispěli básníci Tašo Andjelkovski, Viktor Šlajchrt a Jakub Řehák a další články o autorovi napsali Michal Jareš, Vít Ondráček a Jan Dvořák.

A nakonec hlavní pozvání:

22. ledna v 19 hodin, proběhne v Nové Pace v čajovně Šen-nung (budova Klenotnice v ulici Františka Faustina Procházky) vzpomínkový literární večer, jehož program je zatím otevřený. Součástí bude i čtení z Kocourkova expresionistického románu Srdce, který vyšel na podzim 2008 po 76 letech ve druhém vydání (nakladatelství Duha press, Absolonova 1, 678 01 Blansko).

Na snímku: Portrét Josefa Kocourka od Víta Ondráčka.
Související stránky: Josef KocourekTvarčajovna Šen-nung v Nové Pace.