Rubriky
Oznámení

Brambora v étéru

Na těchto stránkách často zmiňovaný výtržník Pavel Novotný se opět hlásí s novým projektem: tentokrát nejde o nic menšího než o bramboru!

V pátek 16. ledna v čase 21.20–21.30 se na stanici Český rozhlas 3-Vltava v živém přenosu z pardubického Divadla 29 ozvou různé hlasy, které Novotný nahrál, nastříhal, popřípadě narežíroval a dále jinak manipuloval v rámci dalšího ročníku oslav Narozenin umění – Art´s Birthday 2009. Protože tématem je letos Safe´n´Sound neboli bezpečný zvuk, zaměřil se i Novotný na objekt, bez kterého si náš svět důvěrně známý každodenní svět asi neumíme představit.

Ale jak se dá vlastně popsat taková brambora (solanum tuberosum)?

Art´s Birthday vysílá Vltava v pátek od 20 hodin a vedle Novotného z Pardubic živě zazní vystoupení Gurun Gurun, Miroslava Posejpala a Mateřídoušky. Celým večerem provází Radio Ivo.

Dále ovšem stojí za zmínku, že na čerstvě spuštěných a velmi dobře řešených webových stránkách literární revue Pandora z Ústí nad Labem je už ohlášeno vydání nového čísla s tématem Všednost, do kterého Pavel Novotný přispěl přepisy nahrávek z meziměstské tramvaje mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou.

Téže tramvaji se ovšem nezávisle na něm věnoval výtvarník Jan Měřička ve svém grafickém cyklu Výhybna. Pandoře to neušlo, a tak i z Měřičkových průzkumů přinese v novém čísle ukázky. Tři stránky věnovala reportáži z Měřičkova ateliéru v kostele v Andělské Hoře u Chrastavy také výtvarná revue Art+Antiques (č. 12/2008).

Související stránky: Brambora na Wikipedii Novotný a Nabídka dne Novotný a Lžička Ursonate Jan Měřička.