Rubriky
Oznámení

Konec kurátora

Redaktor a fotograf Roman Dobeš z Libereckého deníku mi položil několik otázek v souvislosti s mým odchodem z Liberce a liberecké Galerie U Rytíře. Článek vyšel v pondělí 25. ledna a dostal název Život mi zase jednou poručil.
Popiska k fotografii:
“Jaromír Typlt byl během zahájení své poslední vernisáže, výstavy Ladislava Postupy v prostorách Galerie U Rytíře, odveden neznámým fantomem. Vzpomínáme.”

Křížíš i různé obory. Mezi jmény, o kterých jsi zatím mluvil, najdeme fotografy vedle spisovatelů, hudební skladatele vedle sochařů… Co je vlastně pojítkem mezi jednotlivými autory, kteří tě zajímají?
Na to kdyby se dalo snadno odpovědět! Bojím se zobecňovat, protože to vždy dříve nebo později končí v banalitě. Jediné, na co se můžu odvolat, je intuice. (…) Intuicí jsem se řídil i jako kurátor, nikdy jsem neprosazoval určitou striktní názorovou linii. Snažil jsem se zároveň vycházet z toho, že vedu galerii v určitém konkrétním místě, a přitahovat sem umění, které by se zdejším prostředím mohlo souviset, komunikovat. Vždy jsem se ptal, co ta, či ona výstava může dát právě divákovi v Liberci.
číst celý text