Rubriky
Oznámení

Siwi faffa sbugi faffa

Dadaismus je tu už sto let – curyšský Kabaret Voltaire byl založen v roce 1916 – a z jeho kdysi mladých a společensky nepřijatelných představitelů už dnes jsou ctihodní kmeti připomínaní ve všech dějinách umění.
Z toho vyšel i slovenský skladatel Miroslav Tóth, který pro Ensemble Terrible HAMU napsal “avantkabaretní” suitu využívající tři fónické básně Hugo Balla (suita má tedy tři části: Mraky, Kočky a pávi, Oplakávání mrtvých):
“Rozhodujúce miesto má extenzívny recitátor (Jaromír Typlt). Interpretuje postavu 140 ročného muža, ktorý od roku 1916 vystupuje s Ballovými básňami v sprievode komorného orchestra. Stále udivuje schopnosťou mesiášskej predpovede paradoxu, že aj dnes pôsobia storočné básne avantgardne.”
Po komornější verzi skladby, uvedené v programu Art´s Birthday 17. ledna 2016 ve Veletržním paláci v Praze, zazněla premiéra konečné verze 29. dubna 2016 v pražském divadle Venuše ve Švehlovce. Ensemble Terrible HAMU dirigoval Marek Šedivý a skladba byla takto 6. června 2016 provedena ještě v Piance v Zákolanech. Vznikla i nahrávka Českého rozhlasu, která bude odvysílána 30. září 2016 v programu PremEdice Radioateliéru na stanici Vltava.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *