Rubriky
Oznámení

Ars poetica v Nové Pace

V rámci podzimního setkání účastníků literárně-výtvarných dílen Ars poetica v Nové Pace proběhne i několik akcí otevřených veřejnosti. Všichni zájemci budou vítáni!

FILM
Pátek 28. 10. 2011 v 19.00, Městské kino Nová Paka
Díky vstřícnosti Městského kulturního střediska půjde o plnohodnotnou projekci v kině, která podpoří obrazové i zvukové kvality originálního filmu režiséra Honzy Šípka (nar. 1982) Souboj s mozkem (2009). Snímek zaujal i na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě, ale daleko přesahuje škatulku „dokumentární film”, protože snese srovnání i s nejlepšími filmy hranými. Jde o trojportrét Vaška, inzitního spisovatele, muzikanta a muže s „kamerou v hlavě”, dále Shaddacka, hackera, poustevníka informačního věku, který sní o proměně v čistou křemíkovou bytost, a konečně Luboše, muzikanta, malíře, horníka a hrobníka, jež nás svým pábitelstvím vtahuje do hlubin polomýtických Sudet.
“Chtěl jsem natočit portrét třech svých kamarádů, kteří jsou pro mně důležití, inspirativní a se kterýma jsem strávil hodně času. Ukázat jejich svět. Jak ho vidím já. Dostat se co nejblíž. Ale jak mi později řekl jeden z nich, možná něco takovýho do filmu ani nepatří. Taky jsem si myslel, že mají hodně společného a že by se skrze film mohli sblížit. Nakonec se ale ukázalo, že o sebe navzájem nemají moc zájem, a tak jsem si uvědomil, že jediné, co je spojuje, jsem vlastně já – a stal jsem se tak čtvrtou postavou tohoto filmu.”
Honza Šípek slíbil na projekci osobně přijet a o filmu si s diváky popovídat.
http://eldar.cz/mozek/

DIVADLO
Sobota 29. 10. 2011 v 19.00, prostor centra Život bez bariér, Nová Paka
Představení Kurt Schwitters: Ursonate proběhne v komunitním prostoru u novopackého kláštera, Opolského 148.
Proslulá dadaistická báseň, která na přelomu 20. a 30. let 20. století poprvé narušila představu, že slova jsou něco víc než zvuk („…FümmsböwötääzääUu pö… BöwörötääzääUu pögö… Rakete rinnzekete… Rakete rinnzekete… Beeeee bö!”), ožívá v podání dvou překřikujících se hlasů. Rozumět je jim až příliš dobře – účinkují Pavel Novotný a Jaromír Typlt.
Filmové a zvukové ukázky najdete na stránce Ursonate.

O akci Ars poetica se lze více dozvědět i na webu: www.arspoetica.cz.