Rubriky
Oznámení

Živel jménem Skalická

“Na Heleně obdivuji především její klackovitou vzdorovitost, nezdolnost a umanutost, až šelmovský přístup k džungli všeho kolem; ať se v životě střetla s čímkoliv, nenechala se domlátit, srovnat do latě – nedostali ji.”

Helena Skalická - Zvíře a duchTouto přiléhavou charakteristikou uvedl Pavel Novotný ve Tvaru 1/2011 první díl svých záznamů z vyprávění liberecké rodačky Heleny Skalické, dobře známé i pravidelnějším návštěvníkům těchto stránek. Seriál bude letos vycházet v každém čísle Tvaru, což znamená, že by dohromady mělo vzniknout 21 dílů pokrývajících celý rozsah příběhu z “odvrácené”, často skutečně nelítostné strany života.
Každý díl příběhu navíc doprovodí jedna z Heleniných kreseb, zařaditelných do oblasti “art brut”.
A aby toho nebylo málo, i v nejnovějším, 61. čísle Analogonu, který na titulní stránce hlásá heslo Proti hmyzu, je na str. 42–45 otištěno mrazivé Helenino vyprávění z prostředí psychiatrické léčebny A to si pak můžeš říkat, co chceš.

Už když jsme v roce 2000 v libereckém Fokusu připravovali katalog Heleniných obrazů Láska ve vodě (fotografiemi ho doprovodil Bohdan Holomíček), říkal jsem si, že by nebylo marné dostat tam nějakou formou i její vyprávění.
Jsem proto Pavlovi Novotnému vděčný, že po letech mění ve skutek, co tehdy zůstalo jen plánem…

Související stránky: Helena Skalickágalerie Heleny Skalické.