Rubriky
Oznámení

Tuto sobotu sto let

Tuto sobotu – 23. května – uplyne sto let od narození sochaře Ladislava Zívra (1909 Nová Paka – 1980 Ždírec u Staré Paky). Zívrovo výročí je už třetí letošní “novopacká stovka” – 22. ledna jsme si připomněli 100 let od narození spisovatele Josefa Kocourka a 19. dubna 100 let od narození Františka Grosse. Za dva roky – 9. 5. 2011 – bude následovat fotograf Miroslav Hák.
Podle sčítání obyvatel měla Nová Paka kolem roku 1910 něco málo přes 6 tisíc obyvatel. Takže úrodnost víc než slušná…

Ve spolupráci s literární redakcí Českého rozhlasu 3-Vltava se podařilo připravit hodinovou koláž ze Zívrových vzpomínek, deníků a básní, která bude pod názvem Sochy si určily svůj den odvysílána na této stanici v neděli 24. května ve 20.00 v rámci cyklu Schůzky s literaturou. Režii má Petr Adler, v pořadu zazní mj. i hlas Jitky
Zívrové, Jaromíra Zeminy a Miloše Šejna – a hudba Tomáše Ondrůška, Tadeusze Rzewského a Martina Smolky!

Přijměte také pozvánku do Suchardova domu v Nové Pace, kde bude v pátek 22. května v 16.30 zahájena výstava František Gross-Ladislav Zívr: Paní Jitce. Na vernisáž navazuje v 18 hodin vzpomínkové setkání s Jitkou Zívrovou, Jaromírem Zeminou, Jiřím Dostálem a Miloslavem Bařinou. Výstava potrvá do 21. června.

Do 14. června také můžete navštívit velmi dobře vybranou komorní výstavu Zívrových soch v Galerii moderního umění v Hradci Králové. V prosinci by měla doputovat i do Oblastní galerie v Liberci.

Ke 100. výročí je načasován i Zívrův medailón v příloze Orientace Lidových novin, který snad bude otištěn v sobotu 30. května.

Další informace:
http://www.typlt.cz/index.php?content=ladislav-zivr
http://www.rozhlas.cz/vltava/portal
http://www.muzeum.cz/cz/sucharduv-dum/
http://www.galeriehk.cz/