Rubriky
Oznámení

Zemřel Vladimír Šturm

20. září 2008 zemřel bratr mé babičky Vladimír Šturm (narozen 22. 5. 1923). Většinu života prožil na Pecce, na dohled od Harantova hradu. Znal ho tedy velmi dobře i hradní kastelán Jiří Červenka, ke kterému mě strýc Vláďa ostatně kdysi osobně dovedl:
“Byl to rozený vypravěč. Jeden z posledních v Pecce. Navždy jsem si zapamatoval jeho přirovnání: Bílá jako nevěsta. Myslím, že by se žádná nevěsta nemusela stydět, kdyby byla tak bílá jako ta kvetoucí třešeň, o níž pan Šturm mluvil.”

Asi před čtyřmi lety pro mě strýc Vláďa vlastní rukou sepsal třináctistránkové vzpomínky na historii šturmovského rodu. Na závěr připojil stručný dovětek, k němuž se vždycky vracím a v úžasu si ho pročítám. Působí na mě skoro jako náhrobní nápis, o to působivější, že byl dodán jakoby jen pro doplnění a to nejpodstatnější zůstává skryto mezi řádky:

Prvního koně jsem koupil s tatínkem, když mně bylo čtrnáct a půl roku. Byla to kobylka, červený bělouš, tříletá, od Josefa Slavíka ze Svatojánského Újezda. Hřívu a ocas měla tmavorezavý, jako ten odstín, co nosí ženy dnes.
A poslední byla kobyla, tmavá ryzka s hvězdou, z Dolní Kalné od Václava Maška. Opět si vzal otec mě s sebou, a nikoliv Pepíka, nejstaršího bratra. Kobylka byla moravský chladnokrevník. Pocházela z Bzence.