Rubriky
Oznámení

Nové Souvislosti

Oznámil jsem je už na konci března v příspěvku věnovaném 75. výročí smrti spisovatele Josefa Kocourka, ale číslo se přece jen o nějaký ten týden opozdilo: vyšlo až 9. května 2008.
Zdůraznil bych hlavně to, že vůbec poprvé je zde možné přečíst si v češtině úvahy Věry Linhartové o japonském mnichu Dógenovi, jehož texty překládala do francouzštiny: “Často nám brání pustit se do nějaké činnosti jen naše touha po dokonalosti, i když víme, že jde o nezbytnou, naléhavou věc.”
V bloku věnovaném fenoménu knihoven vede Petr Šrámek rozhovor o těžce vybojované “vzdoro-stavbě” Krajské vědecké knihovny v Liberci (navrhl Radim Kousal, otevřena 2000) s její bývalou ředitelkou, paní Věrou Vohlídalovou. Za tu knihovnu jsem vděčný, podstatně změnila kulturní život v Liberci – a v Souvislostech jsem dostal příležitost složit svou osobní poctu její inspirativní architektuře prostřednictvím literární hry A klid je zpět ze 14. září 2004, kdy jsem běhal mezi regály K, L, I, D a vyhledával náhodné věty z náhodných knih.
Jako čtenáře mě potěšily zápisky z cest Břetislava Svozila Kampak se asi všichni stěhujou (“Šero padlo na Užgorod”) a básně Jakuba Řeháka, zvláště Noci na gymnáziu. Svozil se shodou okolností souběžně představil jako fotograf v květnovém čísle Hosta (5/2007) a Řehákovi, autorovi z okruhu serveru Totem.cz, má letos vyjít sbírka v nakladatelství Fra.
V čísle jsou také fotografie Jaromíra Čejky a obálka přitahuje snímkem od Viktora Kopasze.
více o novém čísle Souvislostí