Rubriky
Oznámení

Umění je zase o rok starší

Ve čtvrtek 17. ledna večer se mají slavit jeho narozeniny. Takže snad můžeme doufat, že oslavenec ještě žije. Od 21.00 do 22.30 bude přímý přenos z Art´s Birthday vysílán na Českém rozhlasu 3 – Vltava.
Letošní téma je Sixties reloaded a když jsem byl osloven, abych si z těch šedesátých let vytáhl taky něco svého, vzpomněl jsem si na Mikuláše Medka.

 

A je to dutina černé barvy, dutina plochy a plocha dutiny, která na svém pravém horním okraji zdvihá pozornost a obrací ji proti sobě, aby tím vyvolala v mase hmoty okolo soustředné kruhy nepokoje.

Šedesátá léta, to jsou pro mě soustředěné kruhy nepokoje vyvolané v mase hmoty okolo…
Medek v roce 1963 napsal pro katalog své výstavy v Teplicích – uspořádal ji společně s Janem Koblasou a měla pro něj tehdy mimořádný význam, protože po dlouhých letech zákazu to vůbec první oficiálně povolená prezentace jeho díla – experimentálně-teoretický text, který je od té doby znovu a znovu citován, protože se v něm malíř pokusil literárně postihnout složitý proces vzniku svých obrazů.
Neosobní popisný tón, který Medek zvolil, ale naznačuje, že celý text může být zároveň záměrnou mystifikací, surrealistickou básní pod maskou traktátu nebo soukromou odpovědí na chladně vědecký tón tehdejší experimentální poezie.
Pokusím se v rámci živého vysílání o jiný průnik Medkovými slovy – v podobě něčeho, co by se snad mohlo nazvat radiofonickou kompozicí –, a doufám, že se mi přinejmenším podaří jim líp porozumět. A že nebudu sám.