Rubriky
Oznámení

Co je Stisk Stiskem

Už není v tisku, už je venku. Koncem listopadu mi vyšla nová knížka textů, které ale z velké části zas tak nové nejsou – vznikaly v letech 1993–2007. Připomínám, že Pluto za tu dobu ze zemského pohledu urazil dráhu od 23. stupně Štíra do 27. stupně Střelce a podle názoru vědecké obce dokonce přestal být planetou.
Pro vysvětlení názvu Stisk se v knížce dají najít dvě přímé stopy: hned v úvodu „kde kdo chce stisk, tam ho má mít“, a potom v textu Zaživa „necítím už báseň, jenom studený stisk…“. Pokud mi něco neuniklo, víckrát se to slovo ve Stisku nevyskytuje.
Vydalo nakladatelství Torst, obálku navrhl a sazbu písmem Juvenis Medium 1. Střešovické písmolijny zhotovil Jan Čumlivski.
Ze všech poděkování chci zdůraznit hlavně jedno: už zaznělo nahlas, když jsme knížku přivítali 27. listopadu v pražské kavárně Academia, ale ne všichni to mohli slyšet. Stejně jako nespočet jiných projektů současné české literatury, Stisk by pravděpodobně vůbec nevznikl bez osoby redaktora Jana Šulce. Odkládal bych to o další roky, rozežrán marností a nejistotou, a Pluto by nakonec zřejmě prošel i celým Kozorohem a Vodnářem. Několikrát jsem to už chtěl nechat u ledu, vždyť všech možných knížek je i bez té mojí až příliš. Sám sebe jsem se ptal, komu to k čemu vůbec může být, nějaké moje texty. Jan Šulc se ale podobnou otázkou vůbec nezabýval. Vždycky jen znovu zopakoval, že se na Stisk moc těší a že to už konečně musíme vydat.
Kdo dnes může pro autora udělat víc?

Přejít na recenze: NeKultura.cz / Dobrá adresa (PDF 02_08) / Respekt (7/2008)
číst texty ze Stisku