Rubriky
Oznámení

Nejsem ticho! na HIS Voice Sampleru 4

S velkým potěšením oznamuji, že na novém (v pořadí čtvrtém) HIS Voice Sampleru, který vyšel začátkem listopadu jako příloha HIS Voice č. 6/2007, se našel prostor 2 minut 14 sekund pro nahrávku mého “zmutovaného autorského čtení” Kůra (2005–2006).
HIS Voice Sampler vychází tentokrát s podtitulem Ticho buď a podle redakční anotace “na něm najdete průřez současnou českou hudbou okrajových žánrů. Do mixu se dostala hudba mladých skladatelů (Petr Cígler, Tomáš Pálka, František Chaloupka), elektronické experimenty (Time Tušit, Michaal Mays) improvizace (Para Neuro), remixovaná poezie (Jaromír Typlt) i preparované gramofonové desky (Birds Build Nests Underground). Zvláštní místo tu má Milan Grygar, jehož Akustické kresby překračují hranici mezi výtvarným a hudebním uměním.

V bookletu je pak otištěn tento můj komentář:

Říkám tomu „zmutované autorské čtení“, protože základem je vždycky nějaký slovní útvar. V tomhle případě útržek z textu, který jsem si automatickou metodou, tedy téměř bez kontroly vědomí, zapsal asi tak v roce 1999: „nesnes věnec přešel přes les zaběh za stoh chytil / celej opřísahanej až kůra sedřena opřísahanej / bílé vyhlazené místo tu na něm zůstává konec nenastává jsi ta pravá“… A se sníženou kontrolou vědomí se vlastně pokračovalo i dál – „zhudebnění“ vzniklo během společné improvizace s Ivanem Acherem v létě 2005, kdy jsem si za doprovodu jeho sampleru zkusil všelijak rytmizovat, zpívat a překrucovat různé svoje zápisky. Ke stříhání v počítači jsem ovšem použil už jenom nahrávku čistého hlasu. Kůra (2006) pak získala konečný tvar i díky chybnému kliknutí myší, protože jsem si v jednom okamžiku omylem zapojil do přehrávání i „odpadové“ stopy a zjistil, že souhry v některých místech bych asi líp nevymyslel.