Rubriky
Blog

S celým nákladem do stoupy!

Nevím, jestli můj hlas může někoho odradit, ale i kdyby šlo o jediného člověka, má to smysl: v žádném případě nikdo nekupujte Velký román Ladislava Klímy v tom lákavě levném vydání (99 Kč…), kterým se nás letos na podzim rozhodlo obšťastnit nakladatelství KMa – Levné knihy. To není jen šunt: to je trestuhodná ohavnost, která by si opravdu zasloužila být okamžitě stažena z prodeje a do posledního výtisku poslána do stoupy. A nedosti na tom, odpovědná osoba by měla být opravdu hnána k odpovědnosti a exemplárně ztrestána před očima všech! A to nejen pro grafickou úpravu, jež naprosto odpovídá té láci, ale hlavně pro samo ediční rozhodnutí vydat znovu zmrzačený a po všech stránkách nedůvěryhodný text, který z Klímovy pozůstalosti kdysi sestavila jeho družka Kamila Lososová.

Takto vydalo Velký román na začátku 90. let vydalo nakladatelství Pražská imaginace, ale to je už je dnes pouze kuriozita z dob, kdy texty Ladislava Klímy nebyla ještě dobře edičně zpracovány. Už deset let mají zájemci k dispozici vydání Velkého románu, jak ho pro nakladatelství Torst ve spolupráci s redaktorem Janem Šulcem připravila Erika Abrams, a na první pohled je zřejmé, že text se od úpravy Kamily Lososové liší nejen kosmeticky. Jde o zásadně jiné dílo, které Klímu představuje v naprosto odlišném rozměru – už jen číst předmluvu od Eriky Abrams je dobrodružství, které nás staví tváří v tvář jednomu z největších a nejpřekvapivějších českých literárních experimentů.

Co je proti tomu vydání Velkého románu v Levných knihách? Nechutný kalkul, který jenom poškozuje jméno velkého českého autora. Odpudivý špalek levného braku, který se člověku ani nechce brát do ruky. O “maličkostech”, jakými jsou nesčetné zásahy do autorova specifického pravopisu a gramatických zvláštností, se ani nemá smysl zmiňovat. Chyba se totiž stala už v základu věci.

Snad bychom i teď, stejně jako u někdejšího vydání v Pražské imaginaci, mohli mluvit o dobově podmíněné kuriozitě, ale ta nám a naší době rozhodně nedělá čest: svědčí totiž jen o zpovykanosti, s jakou se většina z nás nechává nalákat na akce a slevy, aniž se obvykle vůbec někdy dozví, jak byla podvedena. Že svými penězi podpořila sprosté kšeftařké pohrdání zákazníkem. Jistě, vydání Velkého románu u Torstu stojí několik set korun, takže každý jen zajásá nad možností získat “totéž” za pouhou stovku. Kdo by nechtěl ušetřit?

Bohužel se to zdá přirozené a bohužel to takhle ve většině případů i zafunguje…