Rubriky
Oznámení

Sochy Ladislava Zívra na dosah!

Sahat se na ně samozřejmě nesmí, ale příležitost dostat se k nim tak blízko už dlouho nebyla! Od 4. dubna do 19. srpna probíhá ve dvou patrech Letohrádku královny Anny na Pražském hradě retrospektivní výstava Ladislav Zívr (1909–1980).
“Logem” výstavy se stala socha člověka-stroje z období Skupiny 42, které pořadatelé (Národní galerie v čele s Milanem Knížákem a kurátorkou Lenkou Pastýříkovou) vyzdvihli ze všech Zívrových období asi nejvíc. Podstatně menší pochopení měli pro závěrečné období sochařovy tvorby. Sám Zívr ovšem období Skupiny 42 vnímal jako čas, kdy byl svými přáteli z Prahy nasměrováván k plnění společného programu, který mu nebyl tak úplně vlastní.
Nemá smysl měnit tuto krátkou pozvánku v diskusi o dějinách českého umění – ta probíhá jinde. Sochy naštěstí odolávají proměnám názorů a trpělivě čekají, až si k nim najdete cestu. V Letohrádku královny Anny jich je shromážděna téměř stovka.
Více informací najdete na stránkách Národní galerie a samozřejmě připomínám i to, že Ladislav Zívr jako rodák z Nové Paky získal domovské právo i na stránkách mých – stačí překliknout.
V sobotu 16. června v 19.30 v rámci “muzejní noci” vystoupím poblíž Zívrových soch s programem Svět smutných – Literární průvodce krajem Ladislava Zívra. Toho dne bude také snad jediná příležitost navštívit výstavu zdarma!