Rubriky
Blog

Okradení o symbol

Vladimír Kokolia zveřejnil na svém blogu trefnou úvahu o posledním možném skandálu v naší kultuře – neváhejte se do ní hned začíst.
Mimo jiné tam píše:
“Zakazování nacistických symbolů je jejich propagací, jen s opačným znaménkem. A stejně jako mě u komunistů mrzelo, že nám ukradli tu nejhezčí barvu a taky velice pěkný obrazec pěticípé hvězdy, tak i tady je škody toho silného loga. Svastika je nejen starý tibetský symbol, ale najdeme ji všude možně. Před chvílí, když jsem snad poprvé v životě spustil systém Windows, tak jsem ji viděl i v tom znaku vlajícího okna.”
svicen-svastikaNedalo mi to, musel jsem k tomu připojit pár slov.
Přiznat se taky:
“Vojta Jirásko mi před několika lety vytepal krásný měděný svícen se svastikou, protože jsem se mu svěřil s tím, jak úžasný mi ten symbol připadá. Byl jsem nadšený a nějakou dobu jsem se pak snažil uhájit přítomnost toho svícnu proti všem přímo ve středu našeho bytu, na mém pracovním stole. Nakonec jsem to vzdal. Nebylo návštěvy, aby se nezeptali, jestli to má něco společného s fašismem, nebo se aspoň nedívali divně. Jak to vidím, budou potřeba asi tak dvě století, než lidi v našich končinách pochopí, že byli okradeni o jeden z možná největších výdobytků lidské kultury – protože ten, kdo první nakreslil svastiku, byl génius. “