Rubriky
Oznámení

Festival Muzika Paka nebude

Po víc než deset let se mě už od března dubna lidé ptávali, jaký bude program festivalu v Nové Pace. Zvykli si, že poslední víkend v květnu si stojí za to vyhradit právě pro „kulturu okraje v kraji blouznivců“, jak zněl podtitul festivalu. Sjížděli se sem z celých severovýchodních Čech a často i z větší dálky, a to přesto, že Muzika Paka mívala pravidelně silnou konkurenci v pražském festivalu Mezi ploty. I já jsem se vždycky těšil, jak město ožije. Génius loci se probouzel, byl to svátek.
V květnu 2008 ale už žádná Muzika Paka neproběhne.
Je to prokazatelně jeden z největších úspěchů dlouhodobé „kulturní politiky“ současného městského vedení, reprezentovaného hlavně stranami Sportovci pro Novou Paku a ODS. Aniž museli cokoliv přímo zakazovat, podařilo se jim kombinací nevstřícnosti, podezřívavosti a zákulisních kliček pořadatele festivalu (občanské sdružení Open Art) zcela znechutit a unavit, takže prostor nakonec vyklidili sami.
Je to skličující představa, že poslední sobotu v květnu budu scházet po schodech kolem Klenotnice a nikde nikdo. To ticho jako po vymření. To hrozné zakletí zpátky do maloměsta. A žádný zázrak, který by to proměnil.

Související stránky: Open ArtNovopacký kulturní portál