Rubriky
Oznámení

Špačkové lümpff tümpff trll

Špačkové z ostrova Hjertøya zpívají Kurta Schwitterse je název výstavy Wolfganga Müllera, na které se ornitologie střetává s dadaismem a na které Goethe-Institut poprvé spolupracuje s Nadací Walthera von Goetheho (Walther von Goethe Foundation), sídlící v Reykjavíku a Berlíně.

Na vernisáži 14.10. v 18 hodin zazní dadaistický text Kurta Schwitterse “Ursonate” v podání básníků Jaromíra Typlta a Pavla Novotného.

Zásadní inspiraci pro svou Prasonátu (Ursonate), patrně nejslavnější dadaistickou zvukovou báseň vůbec, získal dadaistický umělec Kurt Schwitters údajně ze zvukové poesie svého kolegy Raoula Hausmanna při jednom pobytu v Praze v září roku 1921.
O více než 70 let později vycestoval berlínský konceptuální umělec, milovník ptáků a obdivovatel Kurta Schwitterse Wolfgang Müller na norský ostrov Hjertøya. Vlastně chtěl fotografovat chatu, ve které Schwitters od roku 1932 trávíval léto. Během dokumentování pozůstatků Schwittersových uměleckých objektů v jeho kamenném domečku však Müller objevil jednu velkou kuriozitu. Zjistil, že špačkové na ostrově Hjertøya si jen tak jednoduše neštěbetají. Ve zpěvu ptáků rozpoznal umělec mnohem spíše imitaci Schwittersovy Prasonáty. Nahrávky tohoto špaččího zpěvu společně s fotografiemi Schwittersova objektu Merzbau na ostrově Hjertøya představil Müller v roce 2000 na výstavě v berlínské galerii Katze 5.

Více o výstavě zde.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *