Rubriky
Oznámení

Audiokniha zní

Přílohou nového čísla revue Souvislosti (2/2012) je CD – audiokniha Michal přes noc, která je v produkci vydavatelství Tympanum šířena také samostatně. Základem pro nahrávku se stal jeden z textů knihy Stisk.

V Souvislostech se literární předlohou k audioknize podrobně zabývá Nikola Mizerová, která text dobře poznala i jako překladatelka.
“Noc v názvu Typltova textu je typickým alchymistickým symbolem nigreda, které odpovídá na psychologické rovině uzavření a čekání, jak již bylo zmíněno. Michal “kysne” v různých místnostech a stavech mysli.”
číst studii

Jiným přiblížením audioknihy je rozhovor, odvysílaný 1. června na Českém rozhlasu 3 Vltava. Ptala se a natáčela Ivana Myšková.

CD
Příběh Michala, který se snaží upřesnit svou roli při natáčení filmu o alchymii, čte Martin Finger. Verše v textu čte Jaromír Typlt. Hudba a zvukový design Ladislav Železný, režie Dimitrij Dudík. Nahrávka úplného textu trvá 45 minut.

Může se natáčení filmu o alchymii stát cestou k zasvěcení?
Michal a Měšek, dvě hlavní postavy příběhu, se navzájem zkoušejí v rolích herce a režiséra, které by zároveň mohly být rolemi učedníka a mistra. Do poslední chvíle se ovšem nedá rozhodnout, jestli mezi nimi něco platí doopravdy, nebo je všechno je nastraženou pastí, do níž se chytá ten důvěřivější. Literární předloha k audioknize vznikala v letech 1995–2007.

Další informace a možnost objednávky zde.

Autorem kresby na obalu je Jan Merta.
Číst text
: Michal přes noc – úryvek na iLiteratuře.

Související stránky: TympanumSouvislosti.