Rubriky
Oznámení

Udržujte odstup

Jan Měřička, z knihy HlavolomyDo 27. dubna trvá v Hradci Králové v Galerii Na Hradě (budova Lékařské fakulty Univerzity Karlovy Na Hradě) výstava Odstup, na které se svými grafickými tisky i autorskými knihami z let 1999–2011 představuje Jan Měřička.
Byla zahájena ve středu 30. března 2011 a zahrnuje mj. i cykly grafik Chodec, Špitál a Tramvaj, ke kterým vznikly stejnojmenné knihy.
Pro bližší představu sem kopíruji i závěrečnou odpověď z nedávného rozhovoru pro server Iliteratura. (Otázky kladla Tina Jansová.)

Můžeme se s vámi v nejbližší době někde setkat?

“To ale musíte přijmout mé pozvání do Hradce Králové. Výtvarník Jan Měřička mě totiž požádal, abych mu tam v galerii Na Hradě zahájil výstavu autorských knih – nebo knih-objektů, máme-li být přesnější. Potkám se tam po delším čase mimo jiné i s několika knihami, ve kterých Měřička použil moje texty, třeba s „prostřelenou“ sbírkou Vniveč z roku 1999 nebo s různými variantami Hlavolomů z let 2000–2003. Bylo to období, kdy jsem se skoro bránil svoje texty zveřejňovat obvyklou formou, protože jsem měl nedůvěru k běžnému čtenářskému přístupu a považoval jsem za mnohem zajímavější „zaklít“ svoje slova do knihy, která bude existovat třeba jenom ve dvou nebo pěti exemplářích. V tuto chvíli ještě nevím, jakým způsobem Měřičkovu výstavu uvedu, protože to jediné, co asi nepřipadá v úvahu, je odborný kunsthistorický výklad. Na to jsem do věci příliš zapleten.”

Související stránky: Jan Měřičkaautorské knihy.