Rubriky
Oznámení

Film o Stisku, Stisk o filmu

Jaromír Typlt, obálka StiskuStačí jeden stisk a kdo nestihl vysílání ČT2 v sobotu 5. března ve 13.05, může se na  Čtenářský deník o knížce Stisk (2007, Torst) podívat na internetovém vysílání České televize.

S hudebníkem Ivanem Acherem, který se stal hlavním průvodcem dvanáctiminutového dokumentu, jsme mimo jiné probrali, jak se mají číst slova “neskutečná přítěž” a “přetěžknutí”.
Taky se ukázalo, že na obálce knížky Stisk vůbec nemuselo být žádné psané slovo. Možná tam měl být obraz zvukové vlny, která to slovo nese. Grafika vysloveného “stisku”.

Ivan Acher byl přítomen i hudbou, neboť do dokumentu vybral několik pasáží ze své skladby Pentagon živě provedené orchestrem Agon. Ve filmu se dále objevil fotograf Viktor Kopasz, který zalistoval původní knižní formou závěrečné části Stisku (Zajetí) a oživí obraz i několika ukázkami ze svého filmu Shadow play.
Film ale za mnohé vděčí také Martinu Vlčkovi, který se před kamerou sice jenom mihl, ale zprostředkoval do něj možná ty nejdůležitější filmové záběry.
Režie se ujal Martin Langer.

Související stránky: Čtenářský deníkIvan AcherViktor KopaszShadow playKabinou vzhůru.