Rubriky
Oznámení

Politik opět v roli likvidátora

Zase jedna ze špatných zpráv: nový středočeský hejtman David Rath hodlá vystěhovat České muzeum výtvarných umění z Husovy ulice v Praze a umístit tam – prozatím? – informační centrum pro turisty.

České muzeum výtvarných umění pro mě znamenalo jednu z kulturních jistot už v době, kdy jsem se po Praze pohyboval jako student. Byla to galerie vždy přitažlivá svým programem a výhodná právě svým umístěním v Husově ulici, nedaleko Klementina, Městské knihovny, VŠUP, Filozofické fakulty a dalších institucí.
Zvlášť různé instalace v románském sklepení patří k mým vůbec nejsilnějším výtvarným zážitkům (na snímku je například záběr z výstavy Jana Měřičky Při zemi).
Proto lze k současnému záměru o přestěhování ČMVU říct jediné: bezmocně přihlížíme tomu, jak vítězí nekompetence a politická zvůle. Je to jedna ze smutných ukázek toho, jak snadno se úředníkům ruší tradice, kterou někdo jiný dlouho a úspěšně budoval. Pokud se za rozhodnutím o vystěhování muzea z Husovy ulice skutečně skrývá pouze ekonomický zájem, je celá akce nejen nedomyšlená,
ale přímo trestuhodná.

Připojte se k protestům!