Rubriky
Oznámení

Toky energie na hradě Pecka

Hrad Pecka. Jak to krátce říct? Zjevení v krajině.

V sobotu 5. května 2007 v 17.30 tam byla zahájena výstava měditepce, malíře a grafika Vojetěcha Jiráska nazvaná Rozvodna. Jirásko patří mezi přátele, kteří mi oživují Novou Paku. Jak píše na svých stránkách, “v grafickém ateliéru na pražské AVU prošel mentální masáží Vladimíra Kokolii. Přilnutí k mědi a měditepectví v něm rozdmýchala paní Eva Kollerová, s níž byl v jejích posledních pozemských letech v úzkém vztahu, a jejíž kladívka zdědil. Též je stále masírován podzemním podkrkonošským fluidem”.

O výstavě, která potrvá do konce září, jsem napsal krátký text, z něhož na tomto místě cituji jen poslední věty:

“Mosazný moždíř umístněný doprostřed mezi reliéfy Herrmann a Božena tak po většinu času sice zůstává v tichu, ale v mysli diváka přesto ohlušivě řinčí zvukem nezadržitelného a drtivého tlukotu, rytmického pohybu tam a zpět, nade vše mocného sexuálního rituálu, který přitom nikdy nepřestane být nepochopitelně směšným pohybem.”
číst celý text

Je to tedy výzva si aspoň na hrad Pecka někdy (aneb další příležitost: festival Pecka 2007) zajet – zajít – doletět. Popřípadě se tam prohrabat, což by bylo trochu blíž, neboť výstava proběhne v podzemních prostorách. Jen pozor na nečekané výboje, je tam přece Rozvodna!