Rubriky
Blog

Demolice jedinečné architektury

Včera jsem náhodou viděl v televizních zprávách chlapíky se sbíječkama, jak začínají demolovat obchodní dům Tesco (bývalý Ještěd) v Liberci. Považuju to za zvrhlost, posvěcenou úředníky dnes už zcela zanedbatelného ex-ministra Jandáka, a proto alespoň formou svého nicotného bločku PROTESTUJI! Ministr je pryč, všichni se mu smějí, pes neštěkne po jeho tajemnících. Ale jejich slovo platí… (Kdo ho platí?)

Věnoval jsem tomu podivuhodnému domu dvě závěrečné odpovědi z rozhovoru, který má se mnou v polovině března vyjít v literární revui Host. Protože věc začíná být horká, zveřejňuji je už dnes…

(Host 3/2007. Ptal se Martin Stöhr)

Řekni mi nakonec ještě něco o Reichenbergu; co je tam poutavé a co zase naopak. A jak v tom městě působíš ty sám… Já pořád dokola vídám záběry na Ještěd…


No právě, horský hotel Ještěd, stavba opravdu úžasná, je architektonickým hitem století, teď i dějištěm nového českého filmu, ale přitom témuž architektovi, Karlu Hubáčkovi, možná už v nejbližších měsících začnou přímo uprostřed Liberce bourat jiné jeho dílo, obchodní dům z konce sedmdesátých let, který navrhl společně s Miroslavem Masákem. Druhá taková stavba na našem území není, ale to nikoho nezajímá, protože holandští developpeři donesli kufr peněz, otevřeli ho a řekli, že mají výbornej nápad, jak z centra Liberce udělat nákupní ráj. Nynější obchodní dům Tesco tomu tak trochu překážel, ale protože peníze to byly opravdu přesvědčující, ukázal se nápad s jeho demolicí dokonce až tak výbornej, že ho přes protesty části libereckých obyvatel, kterých se ale nikdo na nic neptal, schválili i ministerští úředníci. Radím každému, aby do Liberce ještě na poslední chvíli zajel a prošel si to, protože ten obchodní dům se vymyká vší pravděpodobnosti a až nebude stát, nikomu se už asi nepodaří doopravdy ho popsat.

Zkus to.


Neříkám, že je to krása, to bych se neodvážil. Tesco v Liberci připomíná spíš bludiště nebo klášter nějaké sekty, na odiv staví plochy z oranžových kachlíků, velké zarezlé plechy a beton, některá schodiště tě klikatě vedou tak trochu do nikam, ale to všechno se právě naučíš oceňovat, protože si najednou uvědomíš, jak je zvláštní, že je to právě takhle.

Další související stránky

architekti protestují proti bourání OD Tesco v Liberci

Karel Hubáček

Miroslav Masák