Rubriky
Oznámení

Kniha fotografií Čestmíra Krátkého

Na začátku září 2007 vyšla v nakladatelství Kant výpravná kniha fotografií Čestmíra Krátkého (nar. 1932), nazvaná Tvorba jako pokus o existenci. Určitě by si ji neměl nechat uniknout nikdo z těch, komu dodnes nedá spát ten zvláštní neklid 60. let, tušení toho, že všude kolem ve strukturách světa je něco zapsáno a my se to teprve učíme číst.
Čestmíra Krátkého mám to potěšení osobně znát. V roce 2000 jsem mu v Malé výstavní síni v Liberci uspořádal retrospektivní výstavu Odnikud nikam, asi vůbec první jeho výstavu po návratu z emigrace (1968–1995), které se osobně zúčastnil. Obestíraly ho tenkrát neuvěřitelné fámy, a ne bez důvodu, vždyť některá dobrodružství jeho života by vydala na román.
Pokusil jsem se to naznačit i v životopisném textu, který jsem pro právě vydanou monografii napsal. Autory dalších průvodních textů jsou Zdenek Primus a Petr Král. A sám Čestmír Krátký, jehož teoretické texty ze 60. let jsou tu také uvedeny. Bohužel nebyl přetištěn vynikající text Jana Koblasy z dnes nedostupné monografie, která vyšla v Liberci v roce 1969.
více o Čestmíru Krátkém